19 September 2011

my baby ♥

Assalamualaikum.. kum kum kum....

entri kali ni saya nak cakap pasal my baby Coco.
Coco ni adalah sejenis binatang exotic.
nama english dia hedgehog, nama melayu anak bin landak. (sebab ni anak landak la, kalau landak saya dah mati tercucuk dek landak la) landak is porcupine kan.. dia ni mix landak and apa tatau hehehehe.
okay, bagi yang tertanya nama scientific dia tu, saya kurang pasti. tak silap, African Pygmy apa tah.
apa kata cari kat Mr Googler.  (suka okeh dengan monyet ni.. tetibaa)
ehee. since tengok member2 banyak dok bela hedgehog ni, mula lah terlintas di fikiran ku nak membela. ewaahhhh. so, pas dah meng'google'kan diri mencari fakta2 pasal hedgehog ni. terus copy and paste kat bbm my Mr. K. hahaha bolehhhh ? konon nak kecek2 suh beli la kannnn.
then letak plak DP kat bbm gambar hedgehog gakk.
buat2 tanya kat member2 lain cara nak jaga bagai. then post lak video hedgehog kat facebook Mr. K jugakk.
dasar perangai kan ? ekekeke. kesahhh ?
then, pada berapa hari bulan tah Mr. K kata nak boleh beli. tunggu punya tunggu.
10th July 2011, hari saya dan Mr. K membeli belah di kedai haiwan Sheng Heong (okay,nama tu saya merepek je sebab tak ingat. tak payah nak cari dalam foursquare or google maps ye) hehehehe.
setelah aksi pilih memilih hedgehog yang bersesuaian, akhirnya kami pilih seekor betina yang comel dan pemalu!
serious, Coco ni mula2 pemalu gila.tak gabra apa pon.
yang jantan2 lain semua keja nak mencucuk jaa. takut tau .. eh eh marah lak. lalalala~
then beli lah segala ulat, cage, bekas makanan, wheel and rumah bagai.
balik tu, memei takut gila nak pegang.dah berduri kan.
Mr. K ja dok pegang. hahahaha. saya ? hanya melihat dan memanggil ! :P
lepas 3 hari kot, baru buat2 berani. tu pun pas balik kerja ja, mesti bagi jari kat dia, bagi dia cium2 ambik bau. baru la dia tak takut kan.?
tapi, ada hari tu dia siap geget plak jari ni. sakit tau !!
pas hari demi hari dapat pegang dia. best plak rasa. then start bagi dia mandi semua.weee. terasa comel sekali saya ! eh.... silap. Coco la.  (buat gini lagi) hohohoh~
dan sekarang dia telah bersama saya dah 2bulan lebih :D
oh ha, nama dia jadi Coco pon sebab warna dia yang ala2 nak koko. konon nak lidah mat saleh.
jadi COCO. type dah banyak. gambar dia tak letak2 lagi kan? tak sabar la tu ?
ini diaaaaa


whatt ? takmau tengok ?? hurm. mencik lahhh ! nak tgk sgt Coco yer. kbai !

ni dia haa anak mat saleh saya :D

 ini Coco's Dreamland

 hey, saya nak tido. saya dah mandi tadi tau. wangyy oh :D

oh tak jadi tido, minum jap. jangan tegur saya gemuk ye. sebab mmg saya dah gemuk (-.-") kbai!

sekian, terima kasih! 

jumpa lagi.

loves,

9 comments:

zulhilmi.tempoyak said...

tumpang tnye...

dye bahaya tak..??

gigit ke...
campak duri dye ke...

huhu

Hidayah Admar said...

zulhilmi : tak bahaya pun :) manja je. gigit tu jika dia lapar or tangan tu ade bau makanan ehe.. duri tu dia tak campak. bila dia takut je, dia naik duri. so, kena bagi dia biasa dengan bau owner :D

EzrlG said...

wah comel, nak la satu!

akusukemcflurry said...

sgt comel mcm owner dia jugak :D

Hidayah Admar said...

EzrlG : jom bela !:D

Hidayah Admar said...

babe sara ♥ : ehee. thanks sygss

said...

takutnyee kalo dia campak2 duri dia..huhu..

Hidayah Admar said...

ﻉ : eheee ni bukan landak yang betul2 mcm kat zoo tu la yunk:) ini baby kacukan.so dia manje:D

athirah izzati said...

Akk ltk dia dkt mana ek ? Sbb landak sy amat passive. Da bg ruang y bsr pun dia still ddk dan tdr je. Nak kata hibernation tak juga. Sbb suhu y sesuai. Mcm mana ek ???